maanantai 19. maaliskuuta 2012

Castle Trip, osa 1: lauantai 17.3.2012

Veikkaan että linnaretkestä on niin paljon kuvia ja asiaa että on viksumpaa ehkä jakaa koko höskä suosiolla päivien mukaan kahteen eri osaan. Muuten a) mie en jaksa kirjottaa ja b) kukaan ei jaksa lukea. 

Lauantaiaamuna oli harmaata ja sumuista ja ankeaa ja klo 7.00 piti olla rautatieaseman takana mistä meidän bussi lähti. No luonnollisesti se bussi ei tietenkään lähtenyt vielä klo 7.00, taisi olla lähempänä puolta kahdeksaa kun päästiin liikkeelle. Köpiksessä tipautettiin Kööpenhamina-retkeläiset ja meidän matkatavarat hostellille ja jatkettiin matkaa Helsingøriin (englanniksi Elsinore) ja meidän ensimmäiseen vierailukohteeseen, joka oli siis Kronborgin linna eli ns. Hamletin linna. 

Sisäänkäynti linnoitukseen. 

Kronborgin pienoismalli. Sehän on siis paitsi fiini linna, myös puolustuslinnoitus.
Vähän niin kuin Suomenlinna muttei sinne päinkään. 

Kronborg, mie ja Monica. Turistikuvia jee!


Paljon oli yksityiskohtia joka paikassa. 

Sisäkatoissa maalauksia. 

Shakkiruutulattia. Mie tahon kans! 

Fiini vieraskammari. 
Kronborgin kellarissa nukkuu legendaarinen viikinki Holger Tanskalainen.
Tarun mukaan jos Tanskaa uhkaa jokin vaara, Holger herää ja hutkii vihollista miekalla. 


Kronborgin sisäpiha

Panoraamaa vallituksilta.


Simpukankuoria! Harmi kun loppuajasta oli jo vähän kiire, oisin halunnut mönkiä
merenrannassa vähän pitempäänkin.
Ai niin ja nyt on vähän jännempää videotakin tarjolla! Lare kun ei ainakaan lämmennyt hirveästi niille kirkonkelloille. Just kun oltiin tekemässä lähtöä linnasta, sinne teki sisäänmarssin jonkinlainen sotilasparaati. Oli varmaan joku juhlapäivä, tiedä häntä. Kukaan ei osannut sanoa mistä tarkalleen ottaen oli kyse mutta että marssivia sotilaita. Linnassa. Jännä.



Kronborgin jälkeen köröteltiin vajaan puolen tunnin matka Hillerødin kaupunkiin jossa käytiin tutustumassa Frederiksborgin linnaan. Meillä oli siis ryhmän vetäjinä ESN:n tyypit Andreas ja Amanda, ja koska Andreas on kotoisin Hillerødistä, hän oli pyytänyt isäänsä meille oppaaksi (koska 'virallinen' opastus olisi maksanut maltaita ja hunajaa). Myös Andreaksen äiti oli halunnut lähteä mukaan ihan vain katsomaan mitenkä isännältä opastaminen sujuu. 

Frederiksborg on tuhoutunut tulipalossa käsittääkseni kerran jos toisenkin, mutta 1800-luvulla Carlsbergin  panimon perustaja J.C. Jacobsen pisti paljon rahaa linnan jälleenrakentamiseen. Samalla Jacobsen osti satsin tanskalaista taidetta ja linnasta tehtiin taidemuseo. Nykyisin siellä on muun muassa Andy Warholin ja Edvard Munchin töitä. (Tosin tämä mulle selvisi vasta sitten kun oltiin jo poistuttu linnasta. Harmitti! Pitää siis mennä uudestaan.) 

Frederiksborgissa on pidetty myös kuninkaallisia häitä, siellä kun on melkoisen näyttävä kappeli. Tälläkin reissulla nähtiin hääpareja ottamassa kuvia linnan pihalla ja puutarhassa, eivät vaan tainneet olla ihan kuninkaallisia. Harmi kun pääsi kamerasta akku loppumaan ennen kuin ehdittiin puutarhaan asti, olis ollut paljon nättiä kuvattavaa sielläkin. Onneks olin sen verran vihmerä että tajusin kuitenkin pakata laturin mukaan niin sain taas illalla kameraan eloa seuraavaa päivää varten. 

Frederiksborgin ulkomuureja. Taustalla häämöttää Hillerød.


Suihkulähde linnan ulommalla pihalla. Huipulla töröttää Neptunus.

Fiini on fasadi. Keskellä pääsisäänkäynti.

Sisäpiha. 

Mekot ja palttoot. 

Rautapalttoot.

Tämä on se kappeli/kirkko jossa niitä kuninkaallisia häitä on pidetty.


Kunkku Valdemar (eli n.1320-1375) ja mie ja japanipose.
(Siellä oli japanilaisia. Se tarttui.)

Ainoa kuva joka mulla on siitä hienosta puutarhasta. Nyyh. 

Jaakob painii enkelin kanssa. Komeron ovi. 

Maalaus. Katossa. Huhhuh sanon mie. 

Sisäpihalla töröttää paloauto niin kauan kuin pihojen välisen muurin restaurointityöt
on meneillään, koska se ei mahdu portista sisään eikä ulos. Se on siis paikalla
kaiken varalta koko ajan. 

Turistipönötys suuressa tanssisalissa joka oli melko överi. Taustalla orkesteriparvi.

Se on Lars von Trierin maalaus! Hyvin jännä. 

Carlsberg-Jacobsen perusti tämän museon tässä linnassa 5.4.1878. 

Andreaksen äiti oli ihan mahtava: hän oli tuuminut että tarjotaanpa tyypeille kakkua ja mehua ja järjestänyt tarjoilun linnan puutarhaan! Eipä huippua, sää oli mukavan leuto ja kakku oli hyvää ja maisemat ihan sairaan hienot. Sittenpä lähdettiinkin tallustelemaan takaisin bussille ja matkattiin Köpikseen. 

Illalla käytiin syömässä turkkilaisessa ravintola Ankarassa, jossa oli syö-niin-paljon-kuin-jaksat-buffetti. Ruoka oli tosi hyvää, ja luonnollisesti sitä ei taaskaan jaksanut syödä niin paljon kuin olisi halunnut. Nyyh.

Hostelli oli harvinaisen ankea mesta, ESN:n tyyppien mukaan Kööpenhaminan halvin kolo mikä löytyi.  Päädyttiin sit Monican kanssa nukkumaan kahdentoista hengen huoneeseen. Onneksi olin varautunut kaikkeen ja korvatulpat pelasti tilanteen, sainpahan edes jotenkin nukuttua. 

Sunnuntaista tulee tekstiä ja kuvia seuraavalla kertaa, eiköhän tässä ollu tarpeeks toistaiseksi.   


4 kommenttia:

  1. Aww, miksi meikäläisen turistimatkat ei koskaan suuntaudu mihinkään noin jänniin paikkoihin! Tahtoo kans nähdä linnoja ja rautapalttoita.

    t. Anne

    VastaaPoista
  2. Sehän on ihan itestä kiinni! :D Teiän on seuraavan kerran otettava missioksi nähdä jotain jänniä linnoja kun lähette reissuun. Linnat on hyvin kivoja.

    VastaaPoista
  3. Höö, mieki olin sitä mieltä että rautapalttoita. Tahtoo kans. Ja Carlsbergin juominen on täten täysin hyväksyttävää, jopa suotavaa.

    VastaaPoista
  4. Meiän pitää käydä sit kun tuutte tänne niin vaikka Egeskovin linnassa. Se on vaan n. puolen tunnin matkan päässä Odensesta (Svendborgissa) ja mie voin käydä tarkistamassa etukäteen onko se niin hieno että kannattaa käydä. :D Ja kyllä, nyt voimme hyvilä mielin tukea Carlsbergia.

    VastaaPoista

Onko ikävä, tuliko asiaa? Kerro kaikki.