sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Sankt Hans Aften eli juhannus Tanskassa

Täkäläisittäin juhannus ei ole läheskään yhtä iso juttu kuin se on meillä kotona. Juhannusaatto ja juhannuspäivä on ihan normaaleja työpäiviä jos ne sattuu viikolle. Täällä juhannusaatto kulkee nimellä Sankt Hans Aften ja juhannuspäivä on kalenterissa "Sankthansdag". Aatto oli täällä eilen ja Pyhän Hansin päivä on tänään. 

Muinaisista pakanallisista perinteistä johtuen täällä harrastetaan edelleen noitien polttamista roviolla. Poltettava noita arvotaan kaupungin asukkaiden joukosta. No ei sentään, sen sijaan täällä myydään noitia ruokakaupoissa tarkoitusta varten. Ensimmäisen kerran kun huomasin näitä noitia kaupan hyllyssä, ajattelin että ne on variksenpelättejä. Monica oli miettinyt, että vietetäänkö täällä Halloweenia jotenkin omituiseen aikaan vuodesta. Kumpikin arvaus meni väärin. 

"Kan brændes på bålet" - Voidaan polttaa roviolla. 

Muuten Pyhän Hansin juhlintaan kuuluu täällä samoja elementtejä kuin suomalaiseenkin juhannukseen: kokkoja, grillausta ja yhdessä hengaamista. Odensen suurin kokko oli Fruens Bøge -nimisessä puistossa ja sinne kokoontui eilisiltana hirmuiset määrät lapsiperheitä ja teinilaumoja ja kaiken muunkin ikäisiä tyyppejä grillaamaan ja hengaamaan. Paikalliset bändit musisoi festarihenkisesti ja oli mukavoo. Monican kanssa ostettiin kertakäyttögrilli ja mentiin mukaan. Mie tein meille pekoniherkkusieniä ja Monica oli niistä ihan liekeissä. Mie olin liekeissä siitä kokosta, oli nimittäin suurin mitä mie oon ikinä nähnyt. 

Sataa-paistaa-sataa-ilmastossa osuttiin onneksi paistaa-välikköön.

Grilli oli halvin minkä löysin, ja sen kyllä huomaa. Mutta sienet oli hyviä!

Makkaratkin siinä paistui, mutta tapahtui myös tragedia:
unohdettiin ottaa vaahtokarkit mukaan! 

Kokko sytytettiin puoli kymmenen aikoihin. Noita keikkuu huipulla luutineen.

Iso tuli. 


1 kommentti:

  1. Waude hienolta näyttääpi! Ja iso on tuli.:D Me ei edes kokkoa nähty vaan keskellä mettää juhlittiin.^^

    VastaaPoista

Onko ikävä, tuliko asiaa? Kerro kaikki.