sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Paperisodan äärellä

Nyt kun blogi on pystyssä, niin seuraavaksi kai pitäis ruveta pikkuhiljaa paperihommia selvittämään. Ja miehän selvitän! Eri asia, selviääkö mikään. 

Ainakin näin alkajaisiksi vakuutusasiat pitäis hoitaa, Kelan Eurooppalainen sairaanhoitokortti hommata ja selvittää että mitenkä se nyt menee, pitääkö mulla olla Internordic Certificate ja pitääkö miun hankkia se tanskalainen henkilötunnus eli CPR vai ei. Koska joka paikassa on sanottu että jos oot pohjoismaalainen ja aiot olla tanskassa yli 6kk, niin sitten pitää rekisteröityä Tanskan väestörekisteriin ja hankkia CPR-tunnus, mutta ilmeisesti jos on vähemmän aikaa niin se ei oo pakollista mutta siitä olis hyötyä. Ota näistä nyt selvää. Ja toistaiseksi näyttäisi siltä, että oma oleskeluni tulee olemaan jotain viiden kuukauden paikkeilla, mutta sekin varmistuu vasta kunhan saan viralliset paperit Syddanskista. 

Sitten pitäisi miettiä finanssipuoli eli mitenkä aikoo raha-asiansa hoitaa. Ilmeisesti kätevintä olisi avata tili esim. Nordeaan, joka toimii myös Tanskassa. Silloin rahaliikenne hoituisi kohtuullisen kitkattomasti, jos on muiden vaihtareiden kokemuksia uskominen. Budjetin laatiminen voisi myös olla aika aiheellista. Toimeen on tarkoitus tulla Nordlys-apurahan, Kelan opintotuen (opintoraha+asumislisä) ja omien säästöjen avulla. Syddanskin sivuilla arvioitiin, että kuukausittaisiksi menoiksi on syytä arvioida noin 600-700 euroa, josta vuokraan menee noin 300. 

Tanskan hintatasoa on joka paikassa luonnehdittu jokseenkin samanlaiseksi kuin Suomessa. Ei pitäisi siis tulla ihan hirvittäviä järkytyksiä. Ehkä. Kassellaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Onko ikävä, tuliko asiaa? Kerro kaikki.